Handelsaftale med Vietnam møder modstand i Europa-Parlamentet

I februar skal Europa-Parlamentet stemme om en handelsaftale mellem EU og Vietnam. Aftalen sikrer bedre vilkår for europæiske virksomheder i det sydøstasiatiske land, men den bliver ikke vedtaget uden modstand. 

Foto: Manan Vatsyayana/AFP/Ritzau Scanpix

Af Peter H. Hansen

Vietnam er et land i udvikling. Med sine godt 96 millioner indbyggere, en voksende middelklasse og muligheder for billig produktion, udgør det sydøstasiatiske land et godt alternativ til Kina, der i øjeblikket ligger i handelskrig med USA. 

Handelsaftalen handler dog ikke kun om penge og samhandel – den skal også være med til at trække Vietnam i en ny retning. 
Ifølge Jens Ladefoged Mortensen, Lektor på Statskundskab på Københavns Universitet, bærer aftalen præg af geo- og storpolitik.

“Den her aftale viser, at man gerne vil trække Vietnam i en bestemt retning. Fra EU’s side forpligter man Vietnam til at overholde nogle krav, der bygger på bedre arbejdsforhold, miljøbevidsthed og menneskerettigheder,” siger Jens Ladefoged Mortensen. 

Aftalen kaldes den mest ambitiøse frihandelsaftale, der nogensinde er indgået med et udviklingsland. Den vil på sigt fjerne 99 procent af tolden mellem EU og Vietnam, og den har derudover til formål at sikre beskyttelse af intellektuelle ejendomsrettigheder.

Vietnam forpligter sig også til at gennemføre Den Internationale Arbejdsorganisations grundlæggende standarder, der blandt andet inkluderer forbud mod børnearbejde. De forpligter sig desuden til at overholde FN’s konventioner om blandt andet beskyttelse af biodiversiteten samt bekæmpelse af klimaforandringer. 

Forhandlingerne om handelsaftalen mellem EU og Vietnam startede allerede tilbage i 2012. I sommeren 2019 blev aftalen underskrevet af begge parter, og nu står den altså for at skulle vedtages ved Europa-Parlamentets plenarsamling i Strasbourg i februar. 

En af fortalerne for handelsaftalen er Geert Bourgeois, medlem af de Europæiske Konservative og Reformister, der også er ordfører på forslaget.

“Aftalen er vigtig af geopolitiske og økonomiske årsager. Men jeg er også overbevist om, at den vil accelerere, den proces, det er at styrke forholdene for vietnamesiske arbejdere, miljøstandarder og respekten for menneskerettigheder,” udtaler Geert Bourgeois til Europa-Parlamentets hjemmeside.  

Negative røster fra venstrefløjen 
Vedtagelsen af handelsaftalen bliver dog næppe problemfri. 
Lektor på Institut for Stabskundskab på Københavns Universitet, Jens Ladefoged Mortensen fortæller, at venstrefløjen i Europa-Parlamentet er negativt stemte over for handelsaftalen. 

“Den vil møde modstand, fordi nogle MEP’er ikke synes, der stilles tydelige nok krav til Vietnam. Dernæst sættes der spørgsmålstegn ved de sanktioner, der kan ramme landet, hvis de ikke overholder aftalens krav,” siger Jens Ladefoged Mortensen

Nikolaj Villumsen, der er medlem af Den Europæiske Venstrefløjs Fællesgruppe/Nordisk Grønne Venstre for Enhedslisten, er enig i, at kravene til Vietnam ikke er tydelige nok.

“Man bør stille nogle meget klare krav, som gør det nemmere for de vietnamesiske lønmodtagere at organisere sig,” siger Nikolaj Villumsen og fortæller samtidigt, at hans gruppe i Europa-Parlamentet kommer til at stemme imod handelsaftalen.

“Vi har ikke brug for en handelsaftale, der sender europæiske arbejdspladser til Vietnam, fordi de ser stort på klima, miljø og rettigheder for lønmodtagere. I stedet er der brug for benhård jura, og det har aftalen ikke. ”

Mere end 500 danske virksomheder eksporterer i dag til Vietnam til en samlet værdi af 3,5 milliarder om året. Dansk Industri forudser, at eksporten til Vietnam vil stige med 18 procent, såfremt handelsaftalen bliver stemt igennem. 

Bookmark permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *